Verslag Op Sterk Water

Cabaret, 3-10-17

Ten eerste wilde ik even zeggen dat ik  de cabaretshow veel leuker vond dan verwacht. Ik had in gedachte dat ze helemaal zelf de show zouden geven zonder het publiek erbij te betrekken en grappen gingen maken over de dagelijkse dingen bijvoorbeeld. Ik had het niet zo grappig verwacht maar dat het een beetje ongemakkelijk zou worden.

Ik had wel eens naar de Improvisatieshow gekeken dus ik was wel bekend met de kant van de stand-up cabaret. Ik was ook wel eens naar een show geweest van Brigitte Kaandorp dus dat is weer meer de kant van nonsens cabaret.

De cabaretshow werd gegeven door Op Sterk Water door de mannen: Daniël Koopmans, Dave Luza, Tim Zeegers. De show begon met dat ze een liedje gingen zingen over een meisje uit de zaal die uitgekozen was en elke keer mocht ze op de toeter drukken als ze iets zongen over haar wat niet waar was, het lied werd elke keer verbeterd. Er werden veel mensen gevraagd om op het podium te komen om mee te doen zoals er daarna een paar werden gevraagd om steeds een woord te zeggen zodat het een hele zin werd uiteindelijk. Nog iets anders wat ze deden was bijvoorbeeld dat mensen uit de zaal iets moesten zeggen wat ze moesten uitbeelden zoals doen alsof ze een graf aan het graven waren en dan moesten de mensen op het podium er geluiden bij maken. Ze vroegen ook bijvoorbeeld om ene gênant moment in iemands leven en gingen daarover zingen.

De show Estland uit stand-up komedie omdat ze een heleboel dingen ter plekke verzonnen zoals aan iemand een grappige gebeurtenis vragen over wat ze hebben meegemaakt en daar een liedje over zingen. Ik vond de voorstelling er geslaagd want ze betrokken het publiek erbij door ze dingen te laten doen en dat maakte het niet saai ofzo. Ik moet sowieso niet zo snel lachen om cabaret maar dat ligt aan mezelf maar ik vond het niet slecht.

Ik zou zelf niet zo snel naar een cabaretshow gaan maar sommige komedie programma’s vind ik wel heel leuk. Ik vind Wannabees heel leuk dat komt altijd op zaterdag om 20:00 op rtl 4. Dat is een programma waar ze bekende Nederlanders nadoen die allemaal verschillende typetjes zijn zoals Brit Dekker of Freek Vonk en Hans Klok. Ze gaan dan mensen op straat aanspreken op de manier hoe dat typetje zich altijd gedraagt. Ze zien er dan ook precies uit als Freek Vonk bijvoorbeeld en ze interpreteren zijn stem. De tv kantine is net zo’n soort programma met typetjes nadoen die vind ik ook heel leuk. Irene Moors en Carlos Boszhard doen dat.  Bij dat programma blijven ze wel gewoon in de studio en karten de typetjes met elkaar. Soms maken ze een gekke parodie met van dat typetje. Ik ben wel eens naar een echte cabaret show geweest van Ali B bijvoorbeeld en van Brigitte Kaandorp. Brigitte is gewoon gek dus dat vond ik leuk en Ali B vertelde hele herkenbare situaties dat zijn dingen waar ik wel om kan lachen.

 

Workshops:

Voor de Cabaretshow hadden we workshops op school om eens kennis te maken met verschillende activiteiten. We mochten zelf een top 3 maken en daarvan werd je in 2 workshops ingedeeld.Je kon kiezen uit bijvoorbeeld: Afrikaanse dans, zingen, breakdance, zwaardvechten of dat je een stukje mee mocht doen met stand up comedians.

Ik was ingedeeld in de workshops Djembe en Capoeira. We begonnen met Capoeira, ik had me van te voren een soort vecht bewegingen bij de sport voor gesteld. Dat bleek ook wel zo te zijn maar het was ook een stukje dans met turn achtige kunstjes. We moesten op ons hoofd staan en een handstand doen wat wel erg lastig was. Ook moesten we met onze benen zwaaien alsof je iemand schopte.Als laatst gingen we ook muziek maken op een trommel en met een triangel. Ik vond het leuker dan verwacht want het was ook wel grappig om te doen al die gekke bewegingen. Hij had ook steeds een zinnetje wat hij zei ik weet niet meer wat het was want het was geen Nederlands.

Bij Djembe had ik nog niet heel veel ideeën van hoe dat zou klinken enzo. Ik moest dan ook wel ven een plaatje opzoeken van hoe het instrument eruit zag . We kregen allemaal een trommel en moesten daar allemaal ritmes op spelen die hij voordeed. Hij had trucjes waardoor het geluid holler en minder hol kon worden gespeeld.We moesten bijvoorbeeld op het ritme van si-naas-appel-sap spelen.Ik had niet zo heel veel ritme zeg maar want ik ben niet heel muzikaal maar het was wel leuk om te doen met zijn allen. We kregen soms ook even een solo stukje of de een begon met trommelen en dan volgde degene die naast je zat.

Ik zou zelf niet van een van deze activiteiten mijn hobby maken maar ik vond het een plezierige dag met deze activiteiten.

image-6

image-5